Aanschaftips

Welke fiets moet ik kopen?
Het beste advies voor aanschaf en onderhoud van een fiets krijg je bij PETER VAN RIEMSDIJK 2WIELERS. We nemen graag de tijd om je te helpen een goede keus te maken. Om je alvast op weg te helpen, hebben we de belangrijkste typen fietsen en de belangrijkste onderhoudstips op een rij gezet.  

Waar letten wij op bij aanschaf van een fiets?
Fietsen zijn er in oneindig veel verschillende soorten en maten. Welke fiets het beste bij je past is vooral afhankelijk van het doel waarvoor je je fiets wilt gebruiken. PETER VAN RIEMSDIJK 2WIELERS kan je hierbij uitgebreid adviseren.  

Waarvoor wil ik de fiets gebruiken? Welke fiets moet ik dan kopen?
Alledaags gebruik in weer en wind City
Dit is de “klassieke” fiets die tegen een stootje kan en eenvoudig te onderhouden is. De fiets heeft 0 tot maximaal 8 versnellingen in een gesloten naaf. De ketting is weggewerkt in de kettingkast. Hierdoor is de fiets bij uitstek geschikt voor alledaags gebruik in weer en wind.
Langere fietstochten en sportief woon-werkverkeer Sportfiets (hybride of trekking fiets)
Deze fiets heeft een comfortabeler, meer sportieve zit. De fiets heeft een derailleur-versnellingssysteem met 18 tot 27 versnellingen. Hij is lichter dan een stadsfiets en rijdt ook lichter door het aluminium frame.
Sportief of recreatief gebruik op onverhard, moeilijk begaanbaar terrein ATB (All Terrain Bike of Mountain Bike)
De ATB heeft veel versnellingen (21 tot 27) en een laag en compact frame. Je zit in een voorover gebogen positie. Er is vaak een verende voorvork gemonteerd en soms is ook de achtervork verend.
Langere toertochten en/of wedstrijden Race
De racefiets is licht van gewicht, heeft een stijfframe en is gebouwd om vooral snel te fietsen. Door een laag gewicht is de racefiets extra wendbaar. Het aantal versnellingen varieert van 21 tot maximaal 27.
Steuntje in de rug van een elektromotor Electro
Door middel van een electromotor biedt de fiets trapondersteuning. Je levert zelf een gedeelte van de trapkracht en de motor doet de rest. Bij tegenwind of in heuvelachtig terrein krijgt je een “duwtje in de rug”. De elektromotor doet geruisloos zijn werk.
Kinderen Kids
Kinderfietsen zijn in alle variaties verkrijgbaar. Stevig en solide, lichtgewicht, met of zonder versnellingen, stoer, felgekleurd of modern. Er is veel keuze in kinderfietsen.
Speciaal gebruik Specials
Er is een fiets voor iedereen. Voor fietsende moeders, voor mensen die de hoge instap van een gewone fiets niet kunnen maken of voor mensen die wel eens wat anders willen dan al dat ‘gewone’.

Je lengte is een belangrijke maatstaf voor de keuze van de framemaat. De vakman zal daarom een goed advies geven over de framemaat en de framesoort, die het beste bij jou passen. Een goede framemaat is niet het enige dat ervoor zorgt dat je comfortabel fietst. Een juiste afstelling van zadel en stuur zijn zeker zo belangrijk. Als de afstand tot het pedaal juist is, dan kunnen de beenspieren zich tijdens het fietsen goed ontspannen en raak je niet te snel vermoeid. Bij het instellen van de zadelhoogte kijkt de vakman goed naar de lengte van de zadelpen en de zadelklembout, zodat het fietsframe niet beschadigd raakt. 

Hoe kan ik mijn fiets goed onderhouden?
Voor het behoud van de fiets is het verstandig om de fiets regelmatig voor onderhoud naar PETER VAN RIEMSDIJK 2WIELERS te brengen. Deze zorgt ervoor dat de levensduur van de onderdelen en dus van de fiets wordt verlengd. Ook merk je dat na een onderhoudsbeurt de fiets weer langere tijd plezieriger én lichter fietst. Er zijn ook onderhoudshandelingen die alleen een vakman kan uitvoeren. Bijvoorbeeld bij fietsen met verende voorvorken. Verende voorvorken moeten op advies van de fabrikant regelmatig door de vakman worden gedemonteerd, schoongemaakt en opnieuw ingevet en weer worden gemonteerd. En er zijn onderdelen zoals de spaken die losser gaan zitten, ook bij normaal fietsgebruik. Laat ons daarom in ieder geval één keer per jaar de spaken en velgen controleren.

Wat kan ik zelf aan onderhoud doen?
Een fiets die regelmatig wordt schoongemaakt, ziet er beter uit, gaat langer mee en fietst lichter en prettiger. Voor een goede schoonmaakbeurt hebben we alle juiste producten, zoals kettingontvetter, -olie en schoonmaterialen in huis. Laat je goed adviseren over het schoonmaken van de kettingkast en wielen. Bij gebruik van een waterslang is het belangrijk om een lage druk te gebruiken en de fiets na het afspoelen goed te drogen. De ketting moet, vooral bij derailleurmodellen, regelmatig ontvet worden en opnieuw gesmeerd. Het ontvetten kan het beste gebeuren met een ketttingreinigingsapparaat met daarin een (biologisch afbreekbare) ontvetter. Nadat de ketting is opgedroogd moet deze opnieuw worden gesmeerd. Dit kan het beste met een smeermiddel dat ook teflon bevat. De banden moeten altijd goed op spanning worden gehouden. Te zachte banden zorgen ervoor dat de fiets zwaarder rijdt. Verder slijten zachte banden sneller dan banden die de juiste spanning hebben. De bandenspanning kan worden gecontroleerd door de band met de duim in te drukken. Als de spanning goed is, kan de band nauwelijks worden ingedrukt. Controleer regelmatig of de bouten, moeren en schroeven nog stevig zijn bevestigd.  Fietsen is vooral plezierig als je op de goede fiets fietst. En wanneer je je fiets goed onderhoudt, kan deze jaren mee. Een goede specialist die je daarbij adviseert, is onmisbaar.